Startup Nation, η Αριστεία και οι Κυψέλες Επιχειρηματικότητας

Πρόγραμμα ΓΓΝΓ

Πρόγραμμα ΓΓΝΓ

Με αφορμή το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς,  «Κυψέλες επιχειρηματικότητας» και όπως ήδη έχω αναφερθεί σχετικά με το πλαίσιο της δράσης , θα ήθελα να εκθέσω κάποιους προβληματισμούς για την ουσία του προγράμματος. Υποτίθεται ότι είναι ένα όραμα  για την εκκόλαψη  μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών, που θα ιδρύσουν πολλές μικρές αλλά βιώσιμες εταιρίες, με γνώμονα την εξωστρέφεια.

Η δομική διάρθρωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι τέτοια όπου το 95 – 97 % των εταιρικών ΑΦΜ είναι πολύ μικρών ή ατομικών επιχειρήσεων. Το μοντέλο επιχειρηματικότητας από ανάγκη, είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα μας και την κοινωνιολογική διαστρωμάτωση της ελληνικής οικογένειας . Αυτό που λείπει είναι το να κάνουμε πράγματα που πραγματικά θα έχουν νόημα, θα μπορούν να δημιουργούν αξία στους καταναλωτές τους και θα είναι καινοτόμα ή νεωτερικά.

Η δράση των κυψελών έχει σκοπό να βοηθήσει στην ενδυνάμωση ομάδων που έχουν αριστεύσει σε διαγωνισμούς καινοτομίας. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό 40 θέσεις (συν)εργασίας για 4 πόλεις για 4 μήνες άρα 160 επιτυχόντες την φορά άρα 480 για έναν χρόνο.  Τελικά οι άμεσα ωφελούμενοι είναι 1120 άριστοι για τους 28 μήνες του έργου.

Το πρώτο εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι:  με βάση τον αριθμό διαγωνισμών καινοτομίας – προσωπικά ξέρω τέσσερις ετήσιους Πανελλαδικούς και ίσως και άλλους 4-5 τοπικούς -, μπορεί να προκύψει  ο αναγκαίος αριθμός συμμετεχόντων;

Αν κρίνω από την μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος.

Τα επόμενα ερωτήματα είναι:

  1. Ποιο θα είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα?
  2. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των Μεντόρων?
  3. Ποιοι θα είναι οι δείκτες μέτρησης της υλοποίησης?

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ευθύνη για το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ο ανάδοχος, άρα  οι σχεδιαστές  οφείλουν να έχουν έναν τρόπο για να το ελέγξουν. Έχει επιλεγεί Σύμβουλος αξιολόγησης και είναι σκόπιμο να μάθουμε ποιος είναι και τι έχει κάνει μέχρι τώρα και κυρίως τι εμπειρία έχει σε σχέση με τα business accelerator programs. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα τομέα που η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα τώρα αρχίζει να ασχολείται, ενώ η αγορά μόλις που έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι οι κυψέλες επιχειρηματικότητας  είναι ένα πρόγραμμα που:

  • Θα θάψει τα coworking spaces με την ανάπτυξη 4 μονάδων χωρητικότητας άνω των 60 θέσεων εργασίας, στις αντίστοιχες πόλεις, που θα λειτουργούν με δημόσιο χρήμα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ανάπτυξη άλλων ιδιωτικών χώρων, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, για τα επόμενα 2,5 χρόνια.
  • Θα έχουν αμφίβολης ποιότητας εκπαιδευτικό έργο.
  • Θα θέσουν στρεβλά κριτήρια για την αριστεία και
  • θα είναι χωρίς αποδεκτούς δείκτες απόδοσης.

Κατανοώ την αγωνία των διοικούντων να δείξουν απορροφητικότητα στα κονδύλια από το ΕΣΠΑ αλλά θυμώνω όταν σε μια Ελλάδα που αργοπεθαίνει, οι λίγοι δημόσιοι και ευρωπαϊκοί πόροι πηγαίνουν στο πουθενά.

Tο όραμα  για μια βιώσιμη νεοφυή επιχειρηματικότητα, όπου το δικαίωμα στην εργασία και οι δεξιότητες των ανθρώπων θα παντρεύονται με την καινοτομία και την δημιουργικότητα, είναι η απάντηση για ένα πραγματικό «Startup Nation».

Σύντομα θα επανέλθω για το τι απάντηση δίνουμε ως colab, στο όραμα, αλλά κάνοντας και την δημόσια αυτοκριτική μου για  το colab igniter μια δράση που αν είχε τρέξει θα μπορούσε να είναι μέτρο σύγκρισης τόσο για τα ιδιωτικά incubators όσο και το δημόσιο accelerator.

2 comments

  1. GeorgeAka

    Και φυσικά ξέχασα να αναφέρω ότι περίμενα 1 χρόνο και μου έλεγαν κάθε μήνα, τον επόμενο μήνα ξεκινάει το πρόγραμμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s