Αλληλέγγυες μέρες

συμβιωτική σχέση

συμβιωτική σχέση

Στην Ελλάδα καθώς η κρίση βαθαίνει και η υφαίρεση ανεβαίνει, παρατηρώ ότι μια μικρή κοσμογονία αρχίζει να αναπτύσσεται στον χώρο των startup. Όπου πολλές προσπάθειες γίνονται, τόσο από τα κάτω (grassroots) όσο και από την πολιτειακή και τοπική εξουσία για την ανάπτυξη τους. Είναι προφανές σε όλους ότι η απάντηση στην κρίση θα  έρθει από την εκμετάλλευση της γνώση του ανθρώπινου  δυναμικού της χώρας.

Έτσι η επιχειρηματικότητα από ανάγκη γίνεται σημαία ως μια χίμαιρα για την διέξοδο προς την ανάπτυξη.  Δεν νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να γίνουμε επιχειρηματίες, αλλά όλοι έχουμε ανάγκη να εργαζόμαστε αλλά και δικαίωμα, στην ατομική δημιουργικότητα.  Ο δρόμος που φαίνεται να έχει νόημα είναι μέσα από τις συνεργασίες εκμεταλλευόμενοι  τις δεξιότητές μας.

Αλληλέγγυες μέρες, όπου μικρές ομάδες έργου θα παράγουν υπηρεσίες ή προϊόντα που θα έχουν μια πραγματική αγορά για αυτά.

Πώς;

  • Δοκιμάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο που θα φέρνει πραγματική αξία τους πελάτες τους με εργαλεία όπως το business canvas.
  • Επαληθεύοντας τις υποθέσεις που έχουν κάνει στο μοντέλο.
  • Μετρώντας την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας.
  • Δημιουργώντας  τα λιγότερα δυνατά χαρακτηριστικά που θα έχουν την βέλτιστη αποδοχή από τους πελάτες
  • Όπου το κόστος απόκτηση πελάτη θα είναι μικρότερο από τον κύκλο ζωής του πελάτη.

Σε τι περιβάλλον μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Προφανώς σε συνεργατικούς χώρους όπου είναι ανοικτοί και προσβάσιμη, που ενθαρρύνουν τις συνεργασίες, μέσα από την συλλογική γνώση που παράγουν  κοινότητες ανθρώπων που κάνουν αντίστοιχα πράγματα.

Αλλά επειδή στο τέλος  όλοι θα κριθούμε από τα παραδοτέα που θα δώσουμε.  Καλωσορίζω τις νέες προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη της κοινότητας των νεοφυών επιχειρήσεων (κοινός startup) και ελπίζω ότι πολλές βιώσιμες μονάδες θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το CoLab ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις που θα προσφέρουν πραγματική αξία σε όσους θέλουν να μπουν στην κοινότητα των startup.  Με οδηγό το πάθος για να κάνουμε πράγματα που έχουν νόημα. Το ταξίδι στο χώρο του coworking συνεχίζεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s