Η συλλογική εμπειρία, ως απάντηση στο επιχειρηματικό ρίσκο.

mitropoliΜε αφορμή την έκθεση της endeavor greece για τα Ελληνικά Startup είναι προφανές ότι η δεκαπλασίαση των νεοφυών επιχειρήσεων την τελευταία τριετία, δείχνει ότι κάτι νέο ξεκινάει να δημιουργείται. Είχα την χαρά να γνωρίσω από κοντά τους περισσότερους από τους ανθρώπους αυτού του χώρου και αρκετοί από αυτούς στήριξαν την δομή του συνεργατικού χώρου που ξεκίνησα το 2010.

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι προσπάθειες?

Κατά την γνώμη μου, μια διάθεση να δουν την επιχειρηματικότητα ως μια μορφή δημιουργικής έκφρασης, απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του χτες. Την κρατικοδίαιτη  εσωστρεφή επιχειρηματικότητα που βασιζόταν στην εσωτερική κατανάλωση, μέσω υπηρεσιών για την δημόσια διοίκηση,  ή στην κατανάλωση ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα σχεδόν μηδενικής απόδοσης. Σε μια κοινωνία άκρατου ατομικισμού, χωρίς κανένα  αξιακό  πρόταγμα. Την απάντηση σε  αυτό το αδιέξοδο, την δίνουν άνθρωποι που μοιράζονται τις αγωνίες τους, τα λάθη τους,  τις  σκέψεις τους, αναζητώντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια δημιουργική παραγωγή αξίας που θα δώσει προϊόντα που απαντούν στις ανάγκες των πελατών τους.  Μέσα σε αυτό το ανθρώπινο  δίκτυο παράγεται μια συλλογική εμπειρία  που βοηθάει τους  συμμετέχοντες να γίνουν πιο αποτελεσματικοί μειώνοντας το ρίσκο που έχει μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια.  Τα αποτελέσματα από αυτή την λειτουργία αρχίζουμε να τα βλέπουμε.

Τρία χρόνια μετά που είμαστε; Σχεδόν στο πρώτο βήμα. Καμιά κοινωνική  αλλαγή δεν έχει γίνει στην ιστορία, αν δεν υπάρξει μια κρίσιμη μάζα.  Αν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια καταφέρουμε αυτό το κίνημα να παράγει 2000 βιώσιμες επιχειρήσεις τότε νομίζω ότι θα συμβεί μια κοσμογονία .

Ποια είναι τα εφόδια για κάτι τέτοιο:

  1. Ορθολογική διαχείριση των πόρων που έχουμε.
  2. Συνέργειες και συνεργασίες που προάγουν την συλλογική εμπειρία.
  3. Εμβάθυνση στην ανάλυση των επιχειρηματικών μοντέλων.
  4. Αξιακό πλαίσιο που θα ξεκινάει από την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και θα προάγει την συν δημιουργία.

Δομές σαν το CoLab είναι ο μοχλός ανάπτυξης τόσο μια τέτοιας κουλτούρας όσο και ο φυσικός τόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s