MWC βλέποντας με άλλα μάτια την Βαρκελώνη

mwc15Την Δευτέρα 2/3 ξεκινάει η μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση για τεχνολογίες κινητών  GSMA Mobile World Congress, όπου πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο στην Βαρκελώνη φέτος με τον γενικό τίτλο  «The edge of innovation».Το ενδιαφέρον είναι πως και γιατί η Βαρκελώνη κατάφερε να διοργανώνει τόσο μεγάλα event? Αν θυμηθούμε πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα η πόλη που τους διοργάνωσε ήταν η Βαρκελώνη. Ωραία, άρα είχε λόγο των αγώνων μια υποδομή είχε την ευκαιρία να την δουν πολλοί άνθρωποι και αυτό συντέλεσε στην επιτυχία. Πρακτικά όχι, δημιούργησαν ένα αναπτυξιακό πλάνο υποδομών, από 00 ως 08. Νομίζω ότι είναι κάτι κάτι αντίστοιχο του «business as usual» κρατικοδίαιτης ανάπτυξης υποδομών για έργα που δεν θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία (θυμηθείτε ότι η ανάπτυξη του real estate, πριν το 08 είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη). Το ενδιαφέρων ήταν ότι  μεσούσης της κρίση του 08  η Βαρκελώνη αποφάσισε να στηρίξει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη,22@Barcelona  στο Poblenou όπου έκανε στοχευμένες παρεμβάσεις σε μια περιοχή από 115 οικοδομικών τετραγώνων. Το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στην κλίμακα της παρέμβασης, που είναι μεγάλη αλλά στο μείγμα και την ποιότητα δράσεων που αποφάσισαν να φέρουν στην περιοχή. (Ανάπτυξη υποδομών, κίνητρα για να έρθουν εκπαιδευτικές και ερευνητικής δραστηριότητες στην περιοχή, ανάπτυξη αστικού ιστού με κατοικίες, δημιουργία δικτύων καινοτομίας και νεωτερικότητας).
Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η διαφορά. Μέσα από τις πολιτικές αυτές και την κοινωνικοικονομική συγκυρία η Βαρκελώνη αναδεικνύεται ως η πόλη που φέρνει την εφαρμοσμένη καινοτομία στην καρδία της και μέσα από αυτή την λειτουργία δημιουργούνται πολλές αλυσίδες από μικρο αξίες που δίνουν ζωή στους κατοίκους της πόλης.  
 • Πρακτικά μέσα σε αυτή την περιοχή υπάρχουν 10 πανεπιστήμια.
 • Eπιχειρηματιά θεματικά clusters σε :
  • ενέργεια,
  • πληροφορική,
  • επικοινωνία,
  • βιοτεχνολογία,
 • Eρευνητικά κέντρα.
 • Σύγχρονες κατοικίες για φοιτητές. αλλά και εργαζόμενους.

Το νέο μείγμα οικιστικής ανάπτυξης  βασίζεται σε μια διαδικασία ανάπτυξης ενός τριπλού έλικα :  Ακαδημίας, Παραγωγής και Κράτους, δημιουργείτε μια μόχλευση  για ενσωμάτωση γνώσης και παραγωγή εφαρμοσμένης καινοτομίας όπου βοηθάει στην αύξηση της αξία που παράγετε από τους οργανισμούς, εταιρίες και ανθρώπους που εμπλέκονται στην περιοχή καινοτομίας (innovation district). Νομίζω πέρα από τους  αριθμός για το πόσες θέσεις εργασίας έχουν αναπτυχθεί, τον αριθμό των επιχειρήσεων.κλπ, σύντομα θα δούμε και ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας. Δηλαδή δημιουργία αξίας από την ένταση γνώσεις και όχι κεφαλαίου σε μια πιο ισορροπημένη ζωή.  

Δεν είναι τυχαίο που η Βαρκελώνη εξελέγη πρώτη μέσα από 58 πόλης ως η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας 
 1. Τα πλεονεκτήματα από την λειτουργία εκθέσεων αυτής τις κλίμακα. Πέρα από τα άμεσα χρήματα που αφήνει στην πόλη,.
 2. Ενισχύει και ενδυναμώνει το δίκτυο καινοτομίας της πόλης.
 3. Δημιουργεί ευκαιρίες για δουλειές ή συνεργασίες.
 4. Μεταφέρει τεχνογνωσία τους νέους επαγγελματίες .
barcelona_fabcity
Και τώρα τα επόμενο βήμα η μεταφορά από σημειακές παρέμβαση σε παράμεσης μεγαλύτερης κλίμακας. από το FabLab FabCity  η ανάπτυξη του 3dprinting και του IoT θα ανοίξει μια νέα ευκαιρία για τα επόμενα 4-5 χρόνια. θα ήθελα να δώ και στην Ελλάδα κάτι να κάνουμε, γιατί μέχρι τώρα ενώ αναλύουμε τα πράγματα δεν καταφέρνουμε να τα αφομοιώσουμε δημιουργικά προς όφελος της κοινωνίας μας, απλά τα αναπαράγουμε με κακή εκτέλεση και αυτός είναι ο βασικός λόγος γιατί όλα προχωράνε πολύ αργά στο ελληνικό startup οικοσύστημα.
Ελπίζω ότι και οι ελληνικές ζώνες καινοτομίας θα είναι η πεμπτουσία για να εκμεταλλευτούμε παγκόσμια συνέδρια, για την ανάδειξη του τόπου αλλά και των ικανών ανθρώπων που έχει.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s