Γιατί οι startupper θα πρέπει να ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα τις 5/7/15

Golden-CircleΗ νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι ένα κίνημα ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα απαντούν σε μια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας, δημιουργώντας διανέμοντας και συλλαμβάνοντας την αξία που παράγουν. Για να δημιουργήσεις κάτι που έχει πραγματικό νόημα, θα πρέπει να

  • Απαντήσεις στο γιατί (Why) το κάνεις. Το προϊόν / υπηρεσία θα πρέπει να απαντάει στο συναισθηματικό αξιακό κόσμο του καταναλωτή του προϊόντος / υπηρεσίας.
  • Το επόμενο είναι το πώς το κάνεις αυτό (How). Αυτό απαντάει στο κοινωνικό αξιακό κόσμο του καταναλωτή.
  • Και τέλος το προϊόν /υπηρεσία απαντάει στο τι είναι αυτό (What), και αφορά τις λειτουργικές ανάγκες που θέλει να καλύψει όπως ασφάλεια, ταχύτητα, λειτουργικότητα, οικονομία.

Τα προϊόντα ή υπηρεσίες που κάνουν την διαφορά απαντάνε στις ανάγκες των χρηστών τους με αυτή την σειρά.

Η όποια κοινωνική πρωτοπορία αφουγκράζεται την ανάγκη της κοινωνίας και με όχημα το γιατί (why) κάνει εφικτό το «νέο» μέσο της εφαρμοσμένες καινοτομίας – δημιουργικότητας  παρέχοντας ένα νέο προϊόν!

Ας δούμε τι είναι αυτό που κάνει τον ήρωα να διαφέρει από ένα κοινό θνητό. Το συναισθηματικό αξιακό κίνητρο που κάνει τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα ακατόρθωτα.

Έτσι ο Τσόρτσιλ θα πει ότι οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες, μιλώντας για το Ελληνικό αντάρτικο, το οχυρό ρούπελ δεν παραδίδεται ενώ η Ελλάδα έχει συνθηκολογήσει, ο Κολοκοτρώνης νικάει τον στρατό του Δράμαλη στα Δερβενάκια, και ο Λεωνίδα λέει ότι θα πολεμήσει στον ίσκιο που θα του δημιουργούν τα βέλη από της στρατιάς του Ξέρξη.

Το κίνημα των Startupers είναι μια κοινότητα ανθρώπων που δεν θέλουν το παλιό διεφθαρμένο και κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό μοντέλο παραγωγής αξίας που στην Ελλάδα ανδρώθηκε και μεγαλούργησε για να μας έφερε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα  και εκφράστηκες μέσα από τα κόμματα που μας διακυβέρνησαν από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Και επειδή τυγχάνει να είμαι κομμάτι αυτού του κινήματος, δεν έχω συναντήσει πάνω από 10 άτομα που έχουν τελειώσει το κολέγιο Αθηνών και του Μωραϊτη, προς απάντηση αυτών που νομίζουν ότι το κίνημα των startuppers δεν είναι τίποτα  άλλο πάρα μιας ελίτ της Ελληνικής μπουρζουαζίας.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα προϊόντα που θα απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, δημιουργούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Χτίζοντας κάτι που δεν υπήρξε πριν. Καθώς αναζητούν  τον βέλτιστο τρόπο λειτουργίας τους σε αχαρτογράφητα νερά, μέσα από συγκεκριμένα frameworks και με έλλειψη πόρων δημιουργούν αξία.

Ας δούμε τώρα τι λέει η κυβέρνηση σε σχέσει με τους δανειστές. Εδώ υπάρχει ένα χρέος μη βιώσιμο, και για να πάμε παρακάτω πρέπει να υπάρξουν χρήματα και να γίνουν αναδιαρθρώσει έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης.

Και αυτό γιατί το μοντέλο του μνημονίου μας έφερε σε αδιέξοδο με ευθύνη των δανειστών. Έτσι ως ύστατο όπλο διαπραγμάτευσης βάζει το θέμα σε συνθήκες άμεσης δημοκρατίας, ζητάει από τον λαό να αποφασίσει μέσο του δημοψηφίσματος. Η πρόταση που κάνει μιλάει στο συναισθηματικό κόσμο της κοινωνίας (Why), μιλώντας για «αξιοπρέπεια». Από την άλλη οι δανειστές απαντάνε με το (What) φοβίζοντας μέσο της χρηματοοικονομικής ασφυξίας, και της απειλείς εξόδου και πλήρεις απομόνωσης.

Άρα το «όχι» απαντάει ότι δεν θέλουμε ένα μνημόνιο 3 που δεν έχει μείωση του χρέους και χρήματα για ανάπτυξη, αλλά μόνο αναδιαρθρώσεις για να πληρώνουμε το χρέος.  Το «ναι» λέει ότι θέλω να συνεχίσω σε ότι υπάρχει μέχρι σήμερα.

Το νέο και καινοτόμο θα έρθει μόνο αν αλλάξουμε τα πράγματα, απαντώντας στις πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας, γιατί θέλουμε δικαίωμα στην ζωή, την εργασία στην δημιουργικότητα.  Το πώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο μέσα από την εξερεύνηση του άγνωστου, για να δημιουργήσουμε κάτι που θα είναι καλύτερο με εργαλεία και μεθοδολογίες που μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Να γιατί κατά την γνώμη μου οι πρωτοπορίες και συγκεκριμένα των startupers πρέπει να είναι με το διαφορετικό, γιατί ξέρουν καλά ότι μόνο όταν είμαστε εκτός του confort zone, θα κάνουμε πράγματα που θα είναι καινοτόμα. Με αυτό το όραμα ο Obama μίλησε για το startup nation.  Άρα το «ναι» στο μνημόνιο είναι και «ναι» στο παλαιό σε αυτό που μας έφερε εδώ, και κατά την γνώμη μου είναι η αδράνεια της συντήρησης.

Σε συνθήκες άμεσης δημοκρατίας η απάντηση είναι δεδομένη και η κοινωνία αποφασίζει, άρα ο λαός έχει αυτό που του αξίζει.

«Η συγκρότηση ενός λαού σε πολιτική κοινωνία δεν είναι δεδομένη, δεν είναι κάτι που χαρίζεται, αλλά κάτι που δημιουργείται. Μπορούμε απλώς να διαπιστώσουμε ότι, όταν απουσιάζει μια τέτοια δημιουργία, τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης κατάστασης διατηρούνται ή αλλάζουν μόνο μορφή.»  μας λέει ο Καστοριάδης .

Γιατί το όχι μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας;

Γιατί μετά οι δανειστές θα πρέπει να απαντήσουν στις κοινωνίες τους το γιατί (Why) ένας λαός λέει όχι. Ενώ από την άλλη οι αγορές θα ξεκινήσουν ένα γαϊτανάκι για να φάνε τον επόμενο αδύναμο κρίκο. Αυτό φοβάται πολύ η κυρίαρχη συντηρητική αντίληψη, ξέροντας τι συνέβη το 2007, το πρόβλημα σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα είναι ότι δεν ξέρεις που και ποιος θα σκάσει. Για αυτό γινόμαστε τόσο σημαντική, εμείς μια ασήμαντη πολύ μικρή οικονομία. Η αντιδράσεις  των αγορών δεν θα είναι ακαριαίες, θέλουν κάποιο χρόνο, άρα η θα κάνουν πίσω ή δεν θα ξέρουν πως να απορροφήσουν τις παρενέργειες από την ελληνική χρεωκοπία.

Άκουγα τον Αμερικάνο κυβερνητικό εκπρόσωπο  που έλεγε ότι δεν επηρεάστηκαν οι αγορές από τα τεκταινόμενα, και ότι αυτοί δεν είναι εκτεθειμένη άμεσα με αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα, μου θύμισε τον Αλογοσκούφη που έλεγε ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη στην χρηματοοικονομικη κρίση που συνέβη στην Αμερική.

Θέλω να κλείσω με ένα ποίημα του Μ. Αναγωστάκη  «Η απόφαση» γιατί ο καθένας μας πρέπει να πάρει θέση σε αυτή την ρήξη που έχει γίνει.

Ελπίζω ότι καλύτερες μέρες θα έρθουν. #greferendum

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s